Pròxims programesArxiu Enllaços El concurs Qui som Imatges Fòrum Agenda Notícies 

 




 
   El reportatge

Qualitat de l'aire: control químic i social

 


Una prova pilot sobre un sistema que uneix anàlisi social, química i meteorològica sobre l'origen de males olors.

Alguns dies, aquest veí de Vacarisses, al Vallès Oriental, sent des de casa una olor que pot arribar a ser molesta. Cada dia puntua de l'u al cinc la intensitat de la pudor. Quan la considera forta o molt forta, posa en marxa aquest aparell, que captarà mostres d'aire que seran analitzades.

L'aparell ha estat dissenyat al Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya, on, amb uns potents sistemes d'anàlisi, es detectarà quins cmpostos, d'entre un grup de 200 a 300, conté l'aire, encara que només n'hi hagi traces. Segons quins compostos es detectin, es podrà deduir la font o les fonts de la pudor.

L'estudi que es fa a Vacarisses forma part del projecte amb què el químic Josep Cid va guanyar, el 2002, el premi que la Fundació Caixa Manresa atorga anualment a projectes sobre problemàtiques ambientals. L'estudi es basa en tres tipus de dades: la percepció dels veïns, l'anàlisi dels compostos presents a l'aire els dies en què n'hi ha queixes i la intensitat i direcció del vent, que han de fer possible el transport de les substàncies des de la hipotètica font. Fent les proves a diferents barris de Vacarisses, Cid ha observat que les impressions dels veïns d'aquesta zona concorden amb les dades químiques i meteorològiques. Això ofereix una eina objectiva per a una sensació aparentment tan subjectiva com la que provoquen les olors.

Josep Cid, col·laborador Laboratori Centre Medi Ambient UPC
"L'estudi anava encaminat d'alguna manera a demostrar que és possible controlar socialment la qualitat ambiental i que és possible objectivitzar-ho amb criteris rigorosos, tant estadístics com químics com meteorològics."

Per fer l'estudi pilot es va triar Vacarisses perquè es troba dintre de l'àmbit d'actuació de Caixa Manresa i té diverses fonts possibles de males olors: una depuradora, un polígon industrial i un abocador. D'altra banda, el relleu del terreny i el dens bosc permetien validar el sistema en un territori complex.
Josep Cid ha conclòs que la pudor quasi sempre prové de l'abocador i, en menor mesura, del polígon industrial.
Un cop fet l'estudi pilot, amb l'objectiu de validar el sistema, Cid considera que el mètode es pot aplicar perquè en futurs abocadors o plantes de tractament s'arribi a un consens entre empreses, administració i ciutadans, i afavorir el control ambiental i social d'aquestes instal·lacions.

Des que va guanyar el premi, Josep Cid ha tingut un any per desenvolupar el projecte, el mateix termini que tindrà el guanyador de l'edició del 2003, que es donarà a conèixer aquest vespre a Manresa.

Un reportatge de Xavier Duran i Alfons Casado

Fundació Caixa Manresa
Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya: lpc[arroba]eq.upc.es
Bibliografia: J. Cid: "Control ambiental y social de los olores en vertederos", MAPFRE Seguridad, núm. 88, quart trimestre 2002, pp. 31-39



» Pàgina original

© TVC - CCRTV Interactiva, S.A.
pudor ambiental, olor, peste, olors, contaminació, medi ambient, indústria, gas tòxic, gasos tòxics, aire pudent, apestar, apestoso, marejar, mareig, dormir bé, mobilitzar, mobilització, queixa, majoria absoluta ERC, Esquerra Republicana de Catalunya
AtribucioNo comercialCompartir amb igualtat